Hipnoz yönteminin kullanılarak kişilerin yaşadığı bazı edişe, öfke, korku, kaygı gibi durumların ortadan kaldırılması adına özel teknikler kullanılarak yapılan alternatif tıp alanıdır.
Hipnoterapi Nasıl Uygulanır?
Bilincinizin açık olduğu, derin konsantrasyon ile yaşanan tüm olayların farkındalık kazanması adına uygulanan bir yöntemdir. Uyku ile karıştırılmaması gereken hipnoz halinde dolayısıyla uyanamama gibi bir durum söz konusu değildir. Yan etkisi olmayan hipnoz tekniğinde hipnoterapist tarafından verilen telkinler uygulanır. Bilincin açık olması sonucu hipnoz altında olan kişi dilediği her şeyi anlatır. Bilinçaltı en geniş kayıt merkezidir. Ana rahminde olduğu süreçten ölüme kadar kayıt altına alınan hatırladığınız ya da hatırlamadığınız birçok olayı belleğe işler. Sorunların tekerrür etmesi ya da olumsuzlukların yaşanması, bilinçaltında yaşanan bir durumun kaynak olması nedeni ile olabilir. Hipnoterapi yöntemi ile bu sorun ortaya çıkarılır.
Hipnoz Özellikleri
Hipnoz bilindiğinin aksine, bilincin açık olduğu, kişinin kontrolünde tüm sorunlarını konuşarak anlattığı bir tekniktir. Günlük yaşamda tam olarak konsantre olduğunuz anda dış çevreye kendinizi kapatarak tek bir şeye odaklanmanızda bir hipnoz halidir. Örneğin; bir film izlediğinizde odaklanırsınız ve çevrenizdeki seslere kendinizi kapatırsınız. Bu bir hipnoz halidir.
Hipnoz özellikleri;
-
Uyku hali değildir.
-
Gözünü kapatarak bilinçaltında istenilen durumun konuşulmasıdır.
-
Kendinden geçmek ya da bayılmak gibi durumlarla karşılaşılmaz.
-
Bir tür farkındalık tekniğidir.
Hipnoz özelliklerine bakıldığında bir nevi psikolog terapileri gibi değerlendirilebilir. Hipnoz altında olan kişiye hipnoterapist tarafından verilen telkinler ve sorular doğrultusunda baş edemediğiniz durumları konuşabilirsiniz.
Hipnoterapi Kaç Seans Sürer?
Hipnoterapi seansları kişilere göre değişen bir terapi süresinden oluşur. Kişi iyileşme süreci adına, yaşadığı sorunların kapsamına ve hayatına sirayet eden süreyle ilintili olarak seansı artırabilir. Bilinçaltında yer alan doluluk oranı ne kadar sürede tedavi olacağını belirler. Seansı tamamlanan kişilerde bekledikleri gibi uyku hali olmaması hipnozun başarısız olduğu anlamını taşımaz. Hipnoterapi yöntemini talep eden danışanların ön yargılı olmadan, uyku ya da kendinden geçme gibi beklentilere kapılmadan bu tedaviden yararlanmak istemesi gerekmektedir.
Hipnoterapi Sonrası Ne Olur?
Hipnoz bilinç açıklığında yapılan bir teknik olduğu için seans sonunda konuşulan her şeyi hatırlarsınız. Günlük yaşamınıza devam edersiniz. Bulunduğunuz koltukta rahat olmamanız ya da su gibi isteklerinizi terapi sırasında talep edebilirsiniz. Telkinlere odaklanmanız ve konuşmanız sizler için olumlu etki gösterecektir. Terapi sırasında ağlamak, gülerek anlatmak ya da dilediğiniz gibi davranmakta özgürsünüz. Kişiden kişiye göre değişen ruh haline göre duygularınızı tüm şeffaflığıyla açığa çıkarmanız rahatlamanızı sağlayacaktır.
Hipnoz Tekniğinin Uygulama Alanları
Hipnoz ile terapi tekniğinin kullanılması birçok alanda yararlı olur. Kişilerin yaşamını etkileyen birçok sorun için en etkili alternatif tedavi yöntemidir. İnsan beyni birçok sorunla baş edebilir ancak bazen hafıza kartında olduğu gibi doluluk oranı artar. Çözüm üretemez ya da baş edemez duruma gelinmesi mümkündür. Geçmişte yaşanan sorunlar nedeni ile kendinizi fark etmeniz konusunda farkındalık kazanırsınız. Böylelikle sosyal yaşamınızda daha sağlıklı ilerlersiniz.
Hipnoz uygulama alanları;
-
Odaklanma problemi
-
Stres yönetim
-
Enerji artırmak
-
Kilo vermek ya da almak
-
Farkındalık
-
Öz saygı
-
Pozitif düşünme
-
Takıntı
-
Bilinçaltı temizleme
-
Endişe ve korku sorunları
-
Ayrılma korkusu
-
Yetersizlik hissi
-
Mobing
-
Güven problemi
-
Fobi
Bunun gibi kişinin yaşamını olumsuz etkileyen ve sosyal yaşantının devam edemeyeceği noktaya getiren durumlar Hipnoterapi konusuna girer. Hipnoz tekniği bazı durumlarda ve hastalıklarda kullanılmaz. Bu teknik zekâ geriliği, bunama evresinde, Alzheimer hastalığı, ağır psikolojik rahatsızlığı, alkolik ya da algılamada sorun yaşayan kişilerde uygulanmaz.