İlişkide en büyük sorunlardan birisi olan güven duygusu zor kazanılmaktadır. Kişinin son ilişkisindeki tecrübesi sebebiyle oluşabilecek güven duygusunun birçok nedeni bulunabilir. Özellikle aile ortamında meydana gelen bazı olumsuzluklar güven sorunu yaşanmasına sebep olabiliyor. İlişkilerde güven duygusu kazanmak bağ kurabilmek için gerekli unsurlardan birisidir. İlişkiyi ayakta tutmakta olan nedenlerden birisi kuşkusuz güvendir. Çiftler birbirine güvenmediği takdirde ilişkinin sağlıklı olma ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebeple güven sorununun bulunup bulunmadığı ilişkinin sağlığı için çok önemlidir. Kişi genellikle ilişkide bir güven sorunu olup olmadığını anlamayabilmektedir. Aşağıda nedenler kişinin güven sorunu olup olmadığını anlaması için bazı unsurları içermektedir. Siz de bunlara bakarak sizin veya partnerinizin güven sorunu olup olmadığı hakkında ipucu elde edebilirsiniz;
- Sevgiliniz ya da eşinizin hayatındaki hemen her ayrıntıdan haberdar olmak istemek
- İlişkide cinsel veya duygusal yakınlık tatmin edici olsa da yalnız hissetmek
- Tartışma ve münakaşa gibi durumlarda ayrılma veya terk edilme korkusu
- Sevgilinizin ya da eşinizin verdiği sözleri tutmayacak olması inancı
- Sevgiliniz ya da eşiniz telefonunu bırakıp gittiğinde alıp gizlice karıştırmak
Bu durumlardan birkaçı siz veya partnerinizde bulunuyorsa güvensizlik problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu nedenle bir uzmana danışarak bunu nasıl yeneceğinizi öğrenebilir; daha sağlıklı bir ilişki kurabilirsiniz.
İlişkilerde Güven Sorunu Nasıl Aşılır?
İlişkilerde çeşitli problemler meydana gelebilmektedir. Bunu aşmanın en sağlıklı yolu ise problemin büyüklüğü veya ciddiyetine göre alanında uzman bir online psikoloğa danışmaktır. İlişkilerde güven sorunu nasıl aşılır sağlıklı bir iletişim için çok önemlidir. Güvensizlik gelişmesinin en büyük nedenlerden birisi çiftlerin birbirine karşı yeterince şeffaf olmaması olabilir. Bunun için yapılan hatalar ufak tefek de olsa partner ile paylaşılmalıdır. Olgun bir şekilde bunu konuşmak ve zorlukları birlikte atlamak kişilerin arasındaki bağı güçlendirir. Kişi bir sıkıntı ile karşılaştığı takdirde bunu saklamak yerine eşi veya sevgilisi ile paylaşarak birlikte çözüme kavuşturmayı teklif edebilir. Problemleri birlikte çözmek güven bağını güçlendirmektedir.
Şüphe duyduğunuz konularda empati yaparak gerekli şartları gözden geçirebilirsiniz. Buna ek olarak sorunları açıkça dile getirmek faydalı olmaktadır. Suçlayıcı bir tavırdan ziyade paylaşımcı olmak bu sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Açıkça aldatılma ya da şüphe duyduğunuz diğer konuları dile getirerek kötü hissettiğinizi ifade edebilirsiniz. Bir diğer konu eşiniz veya sevgilinizden duymakta olduğunuz hayır cevaplarını benimsemektir. Arkadaşları ile futbol maçı izleyeceği ya da alışverişe çıkacağı bir akşam plan yapma fikrinizi hayır cevabı ile reddedebilir. Çiftlerin sosyal hayatları olduğunu unutmamak ve hayırın normal bir yanıt olduğunu kabul etmek gerekir. Ölçülü bir şekilde tavır sergileyerek burada şüphe duyulacak bir mesele olup olmadığını anlayabilirsiniz.
İlişkilerde Güven Zedelenmesi
Güven sorunu konusunda en etkili adımlardan birisi kuşkusuz kendine inanmaktır. Kendine güvenmek oldukça önemli bir adımdır. Kişisel gelişime katkıda bulunmak aynı zamanda ilişkileri de geliştirmenin bir yoludur. Kişi ilişkide gerekli adımları bu sayede atarak güvensizlik sorunlarının üstesinden de gelebilir.
İlişkide güven duyamama çeşitli tecrübeler sonucunda meydana gelmektedir. Kişi bazen çok yakın bağ kurabileceği bireyler ile bile yakınlaşmayı bu korku nedeni ile düşünmemektedir. Güvende olduğumu nereden bileceğim, bir kez güvendim ve boşa çıktı, sadece kendime veya aileme güvenebilirim gibi düşünceleri siz de aklınızdan geçiriyorsanız güven zedelenmesi bulunabilir. Kişi arkadaş, sevgili veya eşine karşı güven besleyemeyeceğini düşünüyorsa karşısındaki ile ilişkisinde eksik birtakım noktalar bulunabilir. Güven ilişkinin temeli olarak aile, arkadaşlar ve evlilikte en gerekli unsurdur. Siz de ilişkilerde güven problemlerinizin üstesinden gelmek istiyorsanız bir uzmandan yardın alabilirsiniz.