Mental yorgunluk, zihnin kullanımını gerektiren durumlarda ortaya çıkan günlük veya uzun süreli yorgunluğu ifade eder. Kişi fiziksel aktivitede bulunmasa da beynini yoğun bir şekilde kullanır. Bu açıdan kişiler düşünme, analiz etme ve karar verme gibi bilişsel becerilerle geçen uzun bir günün ardından kendilerini yorgun hissedebilirler. Mental yorgunluk, günlük hayatın hızına ve çeşitli zorluklara tepki olarak zihinsel durgunluğu temsil eder. Günlük hayatın stresi bilinçli veya bilinçsiz olarak zihninizi yorabilir. Zihinleriniz duraklama anında rahatlama ihtiyacı hissedebilir. İşinizi yavaşlatmak, eğlence için stres yaratmak ve çeşitli diyet takviyeleri ile enerjiyi artırmak mental yorgunluğun azaltılması konusunda yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra mental yorgunluğu geçirmek için başka yöntemler de vardır.
Mental Yorgunluğu Azaltma Yöntemleri
Mental yorgunluk nasıl geçer sorusu birçok kişi tarafından sorulan bir sorudur. Kişinin tüm dış dünyadan soyutlandığı ve kendi bilincinde yalnızlaştığı meditasyon süreci, yoğun düşünceleri uzaklaştırarak zihni rahatlatabilir. Meditasyon, travmatik düşüncelerle başa çıkmanın yollarını bulmada etkili bir adımdır. Aynı zamanda insanları günlük yaşamın büyük stresli sorunlarından kurtarır ve daha huzurlu bir yaşama doğru bir adım atar. Ayrıca uykunuzu ayarlayarak zihninizin dinlendiğini hissedebilirsiniz. Geç yatmaz ve günün erken saatlerinde kalkarsanız daha iyi uyuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyallik, stresli çalışma ortamından ve günlük hayatın sorumluluğundan kaçarak zihnin başka bir odak noktasına geçmesini ve dinlenmesini sağlar. Herkes yürüyüşün birçok avantajı olduğunu bilir. Bu faydalardan biri de kafanızdaki yanıltıcı düşüncelerden kurtulmaktır. Her sabah 30 dakikalık bir yürüyüş zihninizi rahatlatabilir ve zihinsel yorgunluğu giderebilir. Eğer vaktiniz yoksa, 5 ila 10 dakikalık bir yürüyüş ile zihinsel yorgunluğunuzu azaltabilirsiniz.
Mental Yorgunluk Nedenleri
Mental yorgunluk nedenleri kişinin yaş grubuna bağlıdır. İş stresi, depresyon veya düşük tansiyon genç insanlarda yorgunluğa neden olabilir. Ancak diyabet, böbrek sorunları, kalp ve karaciğer sorunları da yaşlılarda mental yorgunluğun görülmesine neden olabilir. Depresyon, kronik yorgunluğun önde gelen nedenidir. Doktorlar yorgunluğun nedenini araştırırken tam kan testleri, idrar tahlili, karaciğer enzim ölçümleri ve tiroid fonksiyon testleri gibi testler isteyebilir. Çünkü mental yorgunluk semptomları ve yorgunluk semptomları birbirine çok benzer ve ayırt edilmesi zordur. Yorgunluk dinlenme ile hızla azalır. Ancak mental yorgunluk tanısı koymak için semptomların genellikle en az 6 ay sürmesi gerekir. Bu açıdan mental yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, boğaz ağrısı, bulantı, enerji kaybı, uykudan yorgun kalkma, bilinçte bulanıklık, unutkanlık, uyku bozuklukları, depresif ruh hali, konuşma güçlüğü, kas ağrısı ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Eğer altta yatan başka bir hastalık yorgunluğa neden oluyorsa, tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanması tavsiye edilir. Ancak yorgunluk bir hastalıktan dolayı kaynaklanmıyorsa mental yorgunluğu azaltma yöntemlerini deneyebilir veya psikolojik destek alabilirsiniz.