Mizofoni nedir sorusu belirli seslerde aşırı rahatsızlığa neden olan, öfke, iğrenme ve korku gibi duygulara neden olan bir durum olarak tanımlanabilir. Tetikleyici sese örnek olarak yemek yeme, vurma sesleri, yutma sesleri, ağız ve burundan nefes alma sesleri, sakız çiğneme, saat tıkırtıları ve gıcırdayan kapılar verilebilir. Mizofoniye neden olan sesler genellikle başkaları tarafından yapılan ağız ve burun yemek/nefes sesleri olmakla birlikte mekanik sesler de olabilir. Hastalar ayrıca literatürde daha önce bahsedilmeyen nadir ses tipleri ile kendilerini tanıtabilirler. Mizofoni semptomları, genellikle diş fırçası sesleri, yeme sesleri, ıslık sesleri ve nefes alma sesleri gibi tetikleyici seslerle sosyal spazmlara benzer. Bu ortam seslerine maruz kalmak hastaların kontrolü kaybetmelerine, agresif ve saldırgan olmalarına neden olabilir. Kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, belirli sesleri dinleyen ve rahatsızlığın şiddetini ölçen uzman psikiyatristler ve klinik psikologlar tarafından bazı mizofoni testleri ile bu durum teşhis edilebilir.
Mizofoni Belirtileri
Mizofoni ile ilgili önceki çalışmalar, hastalığın işitme ve duyusal bozukluk ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Mizofoni hastalarının beyin görüntüleme çalışmaları, ön adacık korteksinde anormal aktivite tanımlamış ve hastanın ortam gürültüsüne ve tedaviye verdiği yanıtta farklılıklar gözlemlemiştir. Mizofoni belirtileri genellikle ergenlik döneminde başlar. Ancak otuzlu yaşlarda teşhis edilebilen, kişinin sosyal işlevini ve yaşam kalitesini etkileyen bir hastalıktır. Mizofoni hastaları, günlük yaşamları, sosyal yaşamları ve ilişkileri için ciddi sonuçlar doğurabilecek hafif ve sıradan seslerden rahatsız olurlar. Bu da hastanın kendisini çok endişeli ve izole hissetmesine neden olabilir. Mizofoniden muzdarip kişiler, gürültü yapanlara karşı öfke gibi dış tepkileri kışkırtmak veya kaçamak davranışlar sergilemek ve gürültüden dolayı birçok ortama girmekten vazgeçmek için başkalarıyla kavga ederler.
Mizofoni Tedavisi
Mizofi için kesin olarak bir tedavi yöntemi yoktur. Bunun için tedaviler genelde, kulak çınlaması yeniden eğitim terapisini ve bilişsel davranışçı terapiyi içerir. Kabul ve kararlılık terapisi ve diyalektik davranış terapisi gibi bilince ve kabule dayalı yaklaşımların gelecekte denenebilecek terapilerden biri olması beklenmektedir. Mizofoni tedavisi için hastalığa neden olan durumu ve kişinin sahip olduğu rahatsızlıkları incelemek gerekir. Öncelikle hastanın gürültüye duyarlılığının nedeni araştırılmalı ve kişinin algısal problemlerinin giderilmesi için gerekli önerilerde bulunulmalıdır. Pek çok hastalık kliniğine eşlik eden ve birçok hastalıkla karıştırılabilen mizofoni tedavisi süreci, nöroloji, işitsel bilim, mesleki terapi, nöropsikoloji, psikiyatri ve klinik psikoloji alanlarını içerir. Disiplinlerarası bir yaklaşıma öncelik vermek başarı şansınızı artırır. Başarılı tedavi için psikiyatrik destek çok etkilidir. Psikolojik desteğe sahip olmayan hastalar aileleriyle ve yakın ilişkilerle iletişim kurmakta güçlük çekerler. İnsanların seslerden çok olaylara odaklanmasını sağlayan tedavilerle hastalığı yenmek mümkün olabilir. Örneğin yemek sırasında çatal bıçak sesi yerine yemeğin tadına odaklanmayı önermek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.