Bazı bireyler günlük yaşamda gerçekleşen en basit olaylar karşısında karar vermekte zorlanabilir. Örneğin ne yiyeceğine karar vermek oldukça basit bir durumdur. Fakat çeşitli sebeplerle kişi bu konuda karar vermekte zorlanabilir. Önemli konular olduğu takdirde ise karar verdiği takdirde bunun doğru olup olmadığına dair sürekli huzursuz ve şüphe içerisinde hisseder. Neden karar veremiyorum merak ediyorsanız öncelikle düşüncelerinizin temeline inmeniz gerekir. Kişi hata yapmaktan korkuyor olabilir. Bu sebeple karar vermede çeşitli şüpheleri bulunur. Özellikle iş konusunda karar vermek hata yapma sonucu doğruyorsa büyük sıkıntı yaşatabilmektedir. Fakat günlük hayattaki basit olaylar hakkında aynı şekilde endişelenmek sağlıksız olabilir. Bunun için bir uzman online psikolog yardımı almak gerekebilmektedir. Bu sayede kolayca üstesinden gelinerek kişi hayatının birçok yerinde olumlu gelişmeler yaşayacaktır. Kolayca karar veren kişiler kendisine güvenen bireylerdir. Her kendisine güvenen kişi sağlıklı karar veriyor diye bir kaide yoktur. Önemli olan sağlıklı bir özgüven neticesinde veriliyor olmasıdır.
Kararsızlık Nedenleri
Kararsızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle obsesif kompulsif bozukluğa sahip bireylerde ciddi şekilde görebilmektedir. Bunun sebebi kişinin verdiği karar neticesinde en mükemmel seçeneği seçmiş olmasından emin olmak istemesidir. En mükemmeli yapma isteği sebebiyle karar vermekte zorlanabilir. Bir konu hakkında hemen her ayrıntıya takıldıkları için sonuca ulaşmak zor olabilmektedir. Bir diğer kararsızlık sebebi ise özellikle ikili ilişkilerde meydana gelen durumdur. Kişi kendisinin istediği ile karşısındakinin arasında kalmaktadır. Bağımlı bir kişilik yapısına sahip olmak bu konuda en büyük nedenler arasındadır. Kararsızlık nedenleri arasında belki en ciddi sebeplerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürekli bir başkasının yerine karar verdiği kişilerde görülür. Kişi bunların dışında bir konuda yeterli donanıma sahip değilse karar vermekte zorlanabilir. Bu sebeple ilgili konuda araştırma yaptıktan sonra karar verme sürecine girmesi daha sağlıklı olacaktır.
Nasıl Kararlı Olunur?
Bir konuda karar vermek için çeşitli adımlar izlenerek kararsızlığınızı yenebilirsiniz. Duruma odaklanmak bunlar arasında en önemli hususlardan birisini oluşturur. Kişisel hisleri ve kaygıları bir kenara bırakmak gerekir. Bunun ardından mevcut duruma yoğunlaşarak, konu kişiselleştirilmeden bir yaklaşım izlenmesi gerekmektedir. Kendinizi bir hakem şeklinde varsayarak adım atmanız faydalı olabilir. Yani bir üçüncü kişiymişçesine tavır sergilemek karar vermenizi kolaylaştırabilir. Alınacak kararın ne kadar süreyle sizi etkileyeceğini düşünmek yardımcı olabilir. Bir kararı verdiğiniz takdirde 10 dakika sonra ne hissedeceğinizi kendinize sormak taktiklerden birisidir. Nasıl kararlı olunur noktasında bu taktiğe 10/10/10 adı verilmektedir. Kararı verdikten 10 ay ve 10 yıl sonrasında nasıl hissedeceğinizi sormak taktiğin diğer adımlarındandır. Bu sayede anlık alınan bir karar olmaktan çıkıp daha ciddi bir şekilde incelenmiş olacaktır. Konu hakkında artı ve eksileri sıralayıp; hemen bir karar vermek yerine belli bir sürenin ardından gerçekleştirmeye özen gösterin.