Ölümün tanımı her ne kadar dine, kültüre, topluma ya da yaşa göre değişse de genel olarak hayati organların işlevini yitirmesi olarak kabul edilir. Ölüm ile hayati organlar işlevini yitirir ve yaşayan organizmalar da kendilerini yenilemedikleri için yaşam sonlanır. Ölüm düşüncesi kişileri etkileyen bir durumdur. Fakat bu etkinin büyüklüğü kişilere psikolojik olarak zarar vereceği için önemlidir.
Ölüme karşı gösterilen duygular ve tutum aşırıya kaçtıkça kaygı da artar ve ölüme uyum sağlamak zorlaşır. Ölümün kişiler üzerinde korku ya da kaygı yaratması normaldir fakat bunun uzun sürmesi ve kişilerin hayatını etkilemesi normal değildir. Bu nedenle ölüm korkusu yaşayan kişilerin öncelikle bu durumun varlığını kabul etmesi gerekir.
Ölümden korkan kişiler genelde belirsizlik korkusu içinde olurlar. Bedenlerini kaybedeceklerini ve yok olacaklarını, yalnız kalacaklarını ve kimlik duygularını da kaybedeceklerini düşünürler. Ölümden korkan birçok kişinin ayrıca ölümden sonra cezalandırılacaklarından korktuklarını da söylemek mümkündür.
Ölüm Karşısındaki Tutumlar Nelerdir?
Ölümü Kabullenme: Kişiler ölümü kabul edemez ve mücadele edilmesi gereken bir hastalık gibi düşünürler. Ölüm yokmuş gibi davranırlar ve üzeri örtülmeye çalışılan bir durum sanırlar. Yası da saklanması ve yaşanmaması gereken bir durum olarak kabul ederler. Ölümü kabullenememe bastırma ve maskeleme kategorilerine ayrılır. Bastırma, ölüm yokmuş gibi davranmak, maskeleme ise ölümle ilgili hiçbir şey düşünmemektir.
Ölümü İsteme: Kişiler sakinliğe ve rahatlığa olan ihtiyaçlarını ölümden kaynaklı olarak görürler.
Ölüme Meydan Okuma: Kişiler ölümsüzlük isteğine sahip olurlar.
Ölümü Kabullenme: Psikolojik olarak sağlıklı olmak için ölümü kabullenmek gerekir. Kişiler her ne kadar ölümsüz gibi davransalar da ölümün gerçekliğini bilirler. Bu da kişilerde olumsuz duygulara sebep olur.
Yas Tutma: Kişiler yakınlarını kaybettikleri zaman şok, özlem, uyum sağlama ve yeni kimlik oluşturma evrelerini yaşarlar. Yas sürecinde bu evreler yaşanmazsa durum daha karmaşık olur ve psikolojik olarak birçok hastalığa sebep olur.
Ölüm Korkusu İle Baş Etmek
Birçok kişi yaşı arttıkça ölüm korkusu yaşamaktadır. Ölümün var olduğunu kabul etmek hem yas sürecini atlatmak hem de sağlıksız bir süreçten geçmemek için önemlidir. Kişiler eğer hayatlarında anlam yaratır ve kendilerine yaşamak için sebep bulurlarsa ölümle daha kolay yüzleşirler. Bireysel olarak değerlerini keşfetmeleri ve bu değerler ile yollarına devam etmeleri önemlidir. Ölümlü olduğunu kabul etmek insanların erteleme davranışlarının da önüne geçer.
Ölüm korkusu olması kişinin isteklerini bulması ve gerçekleştirmesi için de onları motive eder. Ölüm korkusu ile baş etmenin en önemli unsuru korkulan şeye maruz almaktır. Yapılan araştırmalar göre ölüm korkusu yaşayan kişiler bu duruma maruz kaldıklarında kaygıları hızla azalmıştır. Ölüm ya da yas süreçleri ile ilgili araştırmalar yapmak ve okumalar gerçekleştirmek de ölüm korkusu yaşayan kişilere bu durumu aşmaları için yardımcı olur.