Savunma mekanizmaları genel olarak herkes tarafından günlük hayatta kullanılabilir. Ancak kullanım yoğunluğu ve dozu arttıkça buna bir ‘bozukluk’ denilebilir. Psikanalize göre savunma mekanizmaları, egonun iç çatışmadan kaynaklanan kaygıdan kendini korumak için oluşturduğu bileşimdir. Ek olarak, savunma mekanizmaları klinik psikolojide günlük problemlerle başa çıkmak için olağan doğal araç olarak yorumlanır. Savunma mekanizması, bireyin içsel süreçlerinin (id ve/veya süperego) iç dengesini bozabilecek ciddi tehlikelere, dürtülere veya uyaranlara karşı bir koruma görevi görür. Bu bağlamda savunma mekanizmaları bilinçsizdir. Aslında, temelde sizi korur. Savunma mekanizmaları kişisel korkuyu azaltır ve genellikle herkes tarafından kullanılır. Ancak savunma mekanizmalarının aşırı kullanımı psikopatolojiye işaret edebilir. Aslında egonuza faydalı ve işlevsel olan savunma mekanizmaları dozları daha şiddetli kullanıldıkça egonuza daha fazla zarar verir. Başka bir deyişle, savunma mekanizmalarının kullanımı arttıkça DSM teşhisinin ön plana çıktığı bilinmektedir.
Geri Çekilme
İlkel savunma mekanizmalarından biri olan geri çekilme, stresli durumlarda kişinin kendinden geri çekilmesini ifade eder. Örneğin, aile gerilimini azaltmak için teknolojiyi kullanmak, geri çekilme savunmasına bir örnektir. Bu mekanizma ilkel bir savunma mekanizmasıdır ve hayatınızın ilk yıllarında da kullanılmaktadır.
Özgecilik
Savunma mekanizmaları türleri arasında bulunan özgecilik, birinin içgüdülerinin başkalarının çıkarları aracılığıyla tatmin edilmesidir. Bu nedenle, bu bireyler toplum tarafından oldukça değerli olabilir. Aslında birlikte olduğu birinden etkilenebilir ve yine de arkadaşlarına sorunla ilgili haksız bir şekilde yardım edebilir. Buradaki fikir, başkasının mutluluğunu dilemek şeklinde olmalıdır.
Mantığa Bürünme
İnsanlar, başaramayacakları şeyler hakkında mantıklı akıl yürütme için sebepler veya mazeretler bularak eylemlerinde hata veya farklılık yapma olasılıkları daha düşük olma eğilimindedir. Örneğin, kırmızı ışıkta geçen bir sürücü, ‘yol boştu’ veya ‘herkes geçti’ gibi bahanelerle eylemlerini haklı çıkarmaya çalışabilir.
İnkar
İlkel savunma mekanizmalarından biri olarak kabul edilen inkar, başa çıkılması zor olan durumları kabul etmemek olarak özetlenebilir. İnkara karşı bir savunma örneği, pek çok kişinin beklemediği bir olaya ‘olamaz’ yanıtı vermektir. Polyanacılık inkardan kaçınmanın bir örneğidir. Ayrıca inkarın en sık kullanılan psikopatolojilerinden biri de manidir.
Özleştirme
Başkalarının özelliklerinin ve inançlarının bünyeye katılıp onu kişiliğin bir parçası yapma işlemi özleştirmedir. Soyutlanmış nesneler ve kavramlar insanlar tarafından kullanılır veya yok edilir. Örneğin, çocuklar ebeveynlerinin diğer yargılarına odaklanarak süperegolarını geliştirirler. Daha önce ebeveynlerinden miras kalan bu değerler, zamanla onun karakterinin bir parçası haline gelir.
Saplantı
Bir kişi zorluklarla karşılaşırsa ve bunlarla baş edemezse, bu gelişim aşamasında bilmeden bağlanmalar geliştirebilir. Örneğin, bir kişi yetişkinliğinin bu aşamasında takılıp kalmışsa ve bebeklik döneminde bağlanma ve temel ihtiyaçları sağlamıyorsa bağımlı kişilik özelliklerine sahip olabilir.
Bölünme
Savunma mekanizmaları nedir sorusunun bir diğer cevabı olan bölünme, aynı nesnenin aracılık ettiği olumlu ve olumsuz davranışları, sanki tek bir kişiden değil de iki farklı kişi tarafından yaratılmış gibi birbirinden ayırır.