Şizofreni nedir, belirtileri nelerdir yanıtı merak edilen sorular arasında yer almakla birlikte önemli sorular arasında da görülmektedir. Şizofreni, öncelikle ciddi olarak nitelendirilebilecek ruhsal bozukluklar arasında yer alan bir rahatsızlıktır. Gerçeğin farklı şekilde yorumlanmasına neden olan şizofreni, günlük hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Kendini halüsinasyonlar ve anlamsız davranışlar ile gösterebilmektedir. Bir psikoz olan şizofreni, düşüncelerin gerçeklikten ayırt edilememesine neden olur. Bu da hastaların gerçekliği anormal olarak yorumlamasına neden olmaktadır. Düzensiz düşünceler ve davranışlar bireylerin iletişimini, hayatını etkiyen konulardır. Şizofreni tedavisi olan ve semptomların azaltılabildiği bir ruhsal bozukluktur. Ancak tedavi süreci oldukça uzun dönemleri kapsayabilmektedir.
Şizofreni Nedenleri
Şizofreni nedenleri de yine merak edilen konulardan bir tanesidir. Ruhsal bozuklukların belirli nedenlerle ilişkilendirilmesi mümkün olmaktadır. Şizofreni de farklı nedenlerle ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Genetik faktörler ve aile öyküsü şizofreni nedenleri arasında gösterebilir. Bunun dışında fiziksel, psikolojik ve çevresel faktörler de yine şizofreniyi ortaya çıkarabilecek durumlardır. Özellikle bu faktörlerin bir araya gelmesi şizofreninin ortaya çıkmasına neden olur. Bunların dışında bireylerin şizofreniye yatkın bir yapıya sahip olmaları da mümkündür. Yatkınlığın bulunduğu durumlarda duygusal ve stresli durumlarla karşılaşılması da şizofreninin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Şizofreni Belirtileri
Şizofreni belirtileri birden fazla şekilde sıralanabilmektedir. Belirtilerin şiddeti azalabileceği gibi artabilmektedir. Tedavi ve hastalığın evresi belirtilerin şiddetlerini etkileyen bir durumdur. Şizofreni belirtileri hem erkeklerde hem de kadınlarda 20’li yaşların başlarında ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde belirtiler dikkate alınarak teşhis konulması mümkün olur. Bu yaş aralığında bulunmayan kişilere genellikle şizofreni teşhisi konulmaz. 45 yaş ve üstüne bu teşhis konulmasa da nadir olan durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Şizofreni belirtileri arasında halüsinasyonlar yer alır. Var olmayan şeyleri görme, duyma ve konuşma şeklinde kendini gösterebilmektedir. Şizofreni hastalarının konuşmasına yansıyan bir belirtidir. Sanrı ise şizofreni de önemli olan diğer bir belirtiler. Var olmayan ve gerçekleşmesi imkânsız olgulara olan inanç ile kendini gösterebilir. Örneğin bireyin kendinin şöhrete sahip olduğu düşünmesi ve bu şekilde hareket etmesi bir sanrıdır. Bunların dışında şizofrenide aşırı hareket ya da tepkisizlik ile karşılaşılabilir. Sık ve artarda kurulan anlamsız cümleler de şizofrenide görülebilir. Konuşma ve iletişimin bozulması en çok görülen belirtiler arasında yer alır. Sorulara cevap vermeme, tek başına sürekli konuşma ve iletişime olan ilgisizlik de yine belirtilere örnek gösterilebilir. Konuşma sırasında bağlamdan uzak olan kelimelerin bir araya getirilmesi de yine belirtilerdendir. İletişim sırasında sözsüz iletişimin kurulamaması da örnek gösterilebilir. Göz temasının kurulmamasına buna örnektir. Bunların dışında şizofreni belirtileri arasında günlük aktiviteleri yerine getirmekte zorlanma da yer alır. Şizofreni hastaları kişisel hijyenlerine dikkat etmekte zorlanabilir. Günlük olarak yapması gerekenlere karşı gösterdikleri ilgisizler de yine belirtilerdendir.